Zgodovina podjetja

Prvi profitni center v Kolektorju

Zametki današnjega podjetja Kolektor Synatec segajo v leto 1988, ko je skupina zaposlenih na Kolektorju v okviru razvojnega oddelka, ki ga je vodil Jože Potočnik, razvijala opremo za avtomatizacijo in jo nadgradila z elektronskimi produkti za krmiljenje koračnih motorjev, s katerimi so poenostavili krmiljenje strojev za rezkanje komutatorjev. Postali so prvi profitni center znotraj Kolektorja.

Prav ti dodatni krmilniški elementi povod, da so se začeli pogovarjati in sodelovati s podjetjem Synatec GmbH Nemčija. Vodstvo le-tega je ocenilo, da so produkti, ki jih razvija skupina znotraj razvojnega oddelka Kolektorja, zanimivi tudi za nemško tržišče. Poglobljeno sodelovanje je tako prineslo idejo o osnovanju samostojnega podjetja.

Zaživi Synatec Idrija

Skupina, ki je dve leti kot prvi profitni center delovala znotraj razvojnega oddelka, se je konec leta 1991 podala na samostojno pot. Njihov osnovni proizvodni program ob ustanovitvi je bil proizvodnja elektronskih sestavov za potrebe avtomatizacije. Synatec Idrija je bilo prvo »spin-off« Kolektorjevo podjetje. Poleg razvoja in proizvodnje produktov je slovensko podjetje po sporazumu z nemškim solastnikom in partnerjem Synatec GmbH skrbelo še za njihovo prodajo na vzhodnem trgu. Ker pa je omenjeno tržišče leta 1991 razpadalo, je bilo vodstvo slovenskega Synateca prisiljeno dopolniti osnovni program z dodatno ponudbo. Tržišču so poleg svojega programa začeli ponujati tudi komponente in sestavne dele drugih proizvajalcev. Leto po ustanovitvi podjetja so se povezali s Klockner Moellerjem in postali zastopnik za njihovo opremo. S tem sodelovanjem se je Synatec, ki je bil in je še vedno nišno podjetje na področju avtomatizacije, usmeril na področje stikalne tehnike. Čeprav je niso sami izdelovali, je bila še kako zanimiva za slovenski trg, saj je predstavljala napredno opremo za tisti čas.

Vodstvo podjetja je kaj kmalu dobilo potrditev, da je bila začrtana pot razvoja pravilna, saj so bila 90. leta za Synatec leta velike rasti. Kot s ponosom pove Kokošar, so rasli za od 30 do 40 odstotkov na leto. Neskromno bi lahko rekli, da so v obdobju rasti veljali za neke vrste slovensko gazelo.

Cepitev Kolektor Synateca in ustanovitev podjetja Kolektor Sinabit

Ko podjetje uspešno raste in se razvija, slej ko prej pride do točke, ko se mora odločiti, kako in kaj v bodoče. »Prišli smo do točke omejenih možnosti rasti. Zato smo produktom dodali še storitve s področja avtomatizacije. To področje je postalo tako močno, da smo znotraj podjetja oblikovali samostojni oddelek, ki se je razvijal in rasel vse do leta 2007, ko v Idriji za nadaljnji razvoj enostavno ni bilo več dovolj usposobljenega kadra. Zato smo se odločili, da iščemo nove kapacitete v Ljubljani,« je povedal Stojan Kokošar in dodal, da so se na koncu odločili za priključitev tega oddelka k podjetju Abit in s tem ustanovitev novega podjetja Kolektor Sinabit. Kolektor Synatec se je tako usmeril v razvoj in prodajo opreme, Kolektor Sinabit pa v storitve in inženiring. Tako je še danes.

Sorodne vsebine: