Novosti SmartWire-DT

Članki o sistemu krmilnega ožičenja SmartWire-DT so že od leta 2010 stalna rubrika v reviji Informator. Tudi tokrat se je nabralo veliko novosti za različna področja uporabe sistema SmartWire-DT. Tokrat predstavljamo nova komunikacijska vmesnika za povezavo na Profinet in Powerlink. Za strojegraditelje so zanimivi novi elektronski motorski zaganjalniki, novi signalni stolpi in novi frekvenčni pretvorniki s povezavo SmartWire-DT. Nabor vhodno/izhodnih modulov na SmartWire-DT je razširjen z novim vhodno/izhodnim modulom za priključitev temperaturnih tipal Pt in Ni.

Igor Jug, produktni vodja, Kolektor Synatec, d. o. o.

Komunikacijski vmesniki

Širokemu naboru komunikacijskih vmesnikov, ki omogočajo povezavo SmartWire-DT na CanOpen, Profibus DP, Modbus/TCP in Ethernet/IP, sta sedaj dodana dva nova komunikacijska vmesnika.

EU5C-SWD-PROFINET je Profinet SmartWire-DT komunikacijski vmesnik. Na en komunikacijski vmesnik lahko priključimo 99 SmartWire-DT elementov. Količina podatkov, ki jih prenašamo, ne sme preseči 1000 bajtov (maksimalno 800 vhodnih bajtov in 642 izhodnih bajtov). EU5C-SWD-PROFINET ima integrirano 100 Mbit/s ethernet mrežno stikalo z dvema ethernet mrežnima vmesnikoma.

Slika 1 – EU5C-SWD-PROFINET

Slika 1 – EU5C-SWD-PROFINET

Modul ima integriran tudi diagnostični vmesnik (Mini USB). Za konfiguriranje sistema s Profinet SmartWire-DT komunikacijskim vmesnikom potrebujemo program SWD-Assist verzija 1.6 ali novejši. Omenjeni program omogoča tudi izvoz konfiguracijske datoteke GSDML.

Omenjeni komunikacijski vmesnik je uporabljen v projektu, ki je Eatonova največja SmartWire-DT referenca. Projekt je tovarna avtomobilov na Kitajskem, kjer je inštaliranih 230 komunikacijskih vmesnikov EU5C-SWD-PROFINET in 2100 motorskih zaganjalnikov.

EU5C-SWD-POWERLINK je najnovejši SmartWire-DT komunikacijski vmesnik. Namenjen je povezavi na Powerlink V2 ethernet procesno vodilo. Na en komunikacijski vmesnik lahko priključimo 99 SmartWire-DT elementov. Maksimalna količina podatkov, ki jih lahko prenašamo, je 1000 bajtov (maksimalno 800 vhodnih bajtov in 642 izhodnih bajtov). EU5C-SWD-POWERLINK ima integrirano 100 Mbit/s ethernet mrežno stikalo z dvema ethernet mrežnima vmesnikoma.

Slika 2 – EU5C-SWD-POWERLINK

Slika 2 – EU5C-SWD-POWERLINK

Modul ima integriran tudi diagnostični vmesnik (Mini USB). Za konfiguriranje sistema s Powerlink SmartWire-DT komunikacijskim vmesnikom potrebujemo program SWD-Assist verzija 1.9 ali novejši. Omenjeni program omogoča konfiguriranje, nastavitev Node ID, prenos projekta na komunikacijski vmesnik, test in zagon. Posebej za B & R Automation Studio omogoča tudi generiranje XDD*-datoteke.

Signalni stolpi SL4/SL7

Signalni stolpi so bili še edini Eatonov signalni element, ki ga ni bilo možno direktno povezati na sistem krmilnega ožičenja SmartWire-DT. S predstavitvijo novih signalnih stolpov SL4 in SL7 so tudi signalni stolpi povezljivi direktno na SmartWire-DT. Na voljo sta dva osnovna modula, SL4-SWD in SL7-SWD, na katera lahko priključimo do 5 signalnih elementov. V tem je tudi edina razlika v primerjavi z uporabo signalnih stolpov s klasičnim načinom ožičenja. Vsi svetlobni in zvočni signalni elementi so isti, ne glede na način ožičenja, ki ga uporabljamo. Osnovna modula SL4-SWD in SL7-SWD imata na spodnji strani dva priključka za nožasti (blade) konektor in dve vzmetni sponki za opcijsko zunanje napajanje 24 V DC. Osnovna modula lahko torej služita tudi kot napajalna modula. Izbiro med napajanjem preko SmartWire-DT ali dodatnim zunanjim napajanjem izvedemo s preklopnima stikaloma. Modul ima možnost detekcije preobremenitve in kratkega stika.

Slika 3 –Signalni stolp povezan na SmartWire-DT

Slika 3 –Signalni stolp povezan na SmartWire-DT

Za konfiguriranje sistema SmartWire-DT s signalnimi stolpi potrebujemo program SWD-Assist verzija 1.8 ali novejši.

Nova družina signalnih stolpov je podrobneje predstavljena v ločenem članku Nova generacija semaforjev SL4 in SL7.

Temperaturni modul

Obstoječemu temperaturnemu modulu EU5E-SWD-4PT so pri Eatonu dodali nov temperaturni modul EU5E-SWD-4PT-2. Tudi na tega lahko priključimo do 4 temperaturna tipala Pt100, Pt1000 ali Ni1000. Temperaturna tipala so lahko priključena dvo- ali trižično. Za vsak kanal lahko izberemo drugačen tip temperaturnega tipala.

Slika 4 –Temperaturni modul EU5E-SWD-4PT-2

Slika 4 –Temperaturni modul EU5E-SWD-4PT-2

Razlika med moduloma EU5E-SWD-4PT in EU5E-SWD-4PT-2 je samo v temperaturnem območju. EU5E-SWD-4PT-2 ima razširjeno temperaturno območje, in sicer za tipala Ni1000 od –50 °C do +200 °C (EU5E-SWD-4PT: –50 °C do +150 °C ), za tipala Pt100 in Pt1000 pa od –50 °C do +400 °C (EU5E-SWD-4PT: –50 °C do +200 °C).

Oba modula lahko temperaturo prikazujeta na tri načine: °C (ločljivost 1/10 °C), °F (ločljivost 1/10 °F) ali kot 12-bitna nelinearna vrednost (0-4095). Na voljo imamo tudi štiri časovne konstante, v katerih se vrednost osvežuje: 0,25 s (privzeta vrednost), 1 s, 2,5 s in 10 s. Odvisno od izbrane časovne vrednosti je tudi število vzorcev za povprečenje vrednosti.

Povezava na frekvenčne pretvornike

Dolgo časa se je obljubljalo, sedaj pa je tudi na voljo – povezava frekvenčnih pretvornikov na SmartWire-DT. Eaton je predstavil novo družino frekvenčnih pretvornikov Power XL, znotraj katere obstajata dve seriji frekvenčnih pretvornikov: DC1 (kompaktni, 0,37–11 kW) in DA1 (napredni, 0,75–250 kW). Ena izmed številnih značilnosti frekvenčnih pretvornikov Power XL so številne komunikacijske možnosti. CanOpen in Modbus RTU sta tovarniško vgrajena, z dodatnim komunikacijskim modulom pa se lahko povežemo na SmartWire-DT, Profibus, Profinet, DeviceNet, EthernetIP, EtherCat, Modbus TCP in BACnet. SmartWire-DT komunikacijski vmesnik je zaenkrat na voljo za frekvenčne pretvornike DC1, ki so na voljo za moči do 11 kW.

DX-NET-SWD3 se na frekvenčni pretvornik enostavno »natakne« s sprednje strani. Na prvi pogled je precej podoben natičnemu modulu, ki ga za povezavo na SmartWire-DT uporabljamo za krmiljenje kontaktorjev in motorskih zaganjalnikov. Tudi ta modul ima preklopko 1-0-A (vklop-izklop-krmiljenje preko SmartWire-DT), na SmartWire-DT se priključi preko »device« konektorja na ploščatem SmartWire-DT kablu. Osnovna diagnostika delovanja je izvedena preko svetleče diode (LED), kot je to standardno izvedeno pri vseh SmartWire-DT modulih.

Slika 5 – Frekvenčni pretvornik serije DC1 povezan na SmartWire-DT

Slika 5 – Frekvenčni pretvornik serije DC1 povezan na SmartWire-DT

Modul DX-NET-SWD3 omogoča ciklični in aciklični prenos podatkov preko SmartWire-DT. Uporabnik lahko izbira med dvema profiloma cikličnega prenosa podatkov:
SmartWire-DT profil ali PROFIdrive profil.
Za konfiguriranje sistema SmartWire-DT z modulom DX-NET-SWD3 potrebujemo program SWD-Assist verzija 1.8 ali novejši. SmartWire-DT komunikacija s frekvenčnimi pretvorniki serije DA1 bo predvidoma na voljo v začetku naslednjega leta.

Elektronski motorski zaganjalniki

Elektronski motorski zaganjalnik EMS je večfunkcijski motorski zaščitni in krmilni rele. Z majhno vgradno širino (30 mm) in funkcionalnostjo (zagon, menjava smeri, zaščita motorja skladno z IEC 60947-4-1 …) je idealna rešitev za pogone 0,06–3 kW, še posebej tam, kjer je veliko število preklopnih operacij. Življenjska doba elektronskih motorskih zaganjalnikov EMS je 30 milijonov preklopnih operacij, kar je desetkrat več od standardnih preklopnih elementov – kontaktorjev.

Razlog, da so elektronski motorski zaganjalniki EMS omenjeni v tem članku, je seveda njihova povezljivost na sistem krmilnega ožičenja SmartWire-DT, kar njihovo uporabnost še poveča. Dodatne prednosti s povezavo na SmartWire-DT so sledeče: ni dodatnega krmilnega ožičenja, manj vhodov in izhodov na krmilniku, ni ožičenja za napajanje naprave, hitrejša inštalacija, manjša možnost napak pri ožičenju itd.

Slika 6 – Elektronski motorski zaganjalnik EMS s SmartWire-DT komunikacijo

Slika 6 – Elektronski motorski zaganjalnik EMS s SmartWire-DT komunikacijo

 Trenutno so na voljo štirje tipi elektronskih motorskih zaganjalnikov EMS z vgrajenim SmartWire-DT vmesnikom, ki bazirajo na standardnih elektronskih motorskih zaganjalnikih EMS. V roku dobrega leta bodo ti EMS-zaganjalniki zamenjani z novimi, ki bodo za isto ceno ponujali razširjeno funkcionalnost.

V članku so predstavljene številne novosti, a to še zdaleč ni vse, kar so Eatonovi inženirji razvili na področju SmartWire-DT. Že sedaj lahko napovem, da si boste v naslednji številki Informatorja lahko prebrali nadaljevanje tega članka. Med drugim bosta predstavljena PKE-elektronsko zaščitno stikalo z zaščitnim modulom za varovanje kablov in napredne rešitve za krmiljenje motornih pogonov (MCC).

Nazaj