iDoor: nova Advantechova modularna

Nova tehnologija iDoor predstavlja nov način, kako povečati fleksibilnost in funkcionalnost Advantechovih naprav. Ta tehnologija ponuja uporabniku širši nabor uporabnosti računalnika, panelnega računalnika, ne da bi bilo potrebno nabavljati dodatne periferne naprave.

Erik Lakner, vodja programa, Kolektor Sisteh, d. o. o., PE Idrija

Moduli iDoor obsegajo industrijske komunikacijske vmesnike za CANopen, ProfiBus, Profinet, EtherCAT in Powerlink. Namesto komunikacijskih vmesnikov lahko prosto režo mPCIe uporabite kot dodaten spomin (Backup MRAM), Compact Flash ali SD/mSDkartico ali pa preprosto za vhodno-izhodni modul, lahko pa v prosto režo vstavite module GPS, 3G, LTE, GPRS, ZigBee, RFID ali Bluetooth.

Devet Advantechovih računalnikov že podpira tehnologijo iDoor, od tega je:

  • pet panelnih računalnikov družine TPC: 1582H, 1782H, 1581WP, 1251T in 1551T ter
  • štirje kompaktni brezventilatorski računalniki družine UNO: 1483G, 2272G, 2362G in 2483G.

Novi Touch-Panel Computer (TPC) z Intelovim procesorjem Core i3 4. generacije

Advantechov nov panelni računalnik TPC-1582H je eden od glasnikov nove rešitve iDoor, ki uporablja zmogljiv in varčen procesor, hkrati pa nudi uporabniku širok nabor različnih komunikacijskih vmesnikov.

Rešitev iDoor je nov način, ki Advantechu omogoča, da uporabniku nudi širok nabor funkcionalnosti ene naprave. Z vgradnjo galvansko ločenih digitalnih vhodov/izhodov ali s POE (Power over Ethernet), CAN open, Profibus vmesniki iDoor vam zagotovljeno zmanjšuje stroške in poveča uporabnost panelnega računalnika TPC-1582H.

TPC-1582H je prvi TPC, ki uporablja Intelov procesor Core i3 4. generacije, ki je 15 % zmogljivejši od tretje generacije, grafični vmesnik pa je celo za 30 % hitrejši od predhodne generacije.

 

Prenovljen 15-palčni panelni računalnik TPC-1582H je ohranil obliko in mere, kar uporabniku starejših naprav omogoča enostavno zamenjavo z modernejšo in zmogljivejšo tehnologijo. Novi TPC-1582H enako kot njegovi predhodniki ohranja tudi širok nabor različnih komunikacijskih vmesnikov, s tem da vam nov model ponuja dva USB 3.0 vmesnika za priklop kamer strojnega vida, ravno tako pa je opremljen z  azširitveno režo mini PCIe, ki omogoča uporabo modulov iDoor. Za priklop dodatnega monitorja imate na voljo vmesnik HDMI. V kolikor reže mini PCIe ne uporabljate za module iDoor, lahko to režo uporabite za priklop Wi-Fi, 3G, GPS ali drugih komunikacijskih vmesnikov.

Kot že rečeno, TPC-1582H uporablja Intelov Core i3 1,7 GHz procesor s 4 GB DDR3L SDRAM-a, na katerega lahko namestite različne Microsoftove operacijske sisteme, podpira pa tudi Linux. Advantech pa vam nudi še SCADA program WebAccess, HMI program Panel Express in SUSIAccess.

Nov 15,6-palčni Widescreen Multi-touch raven industrijski monitor FPM-7151W

Advantech predstavlja nov 15,6-palčni 16:9 industrijski monitor z večtočkovnim zaslonom na dotik FPM- 7151W. Zaradi popolnoma gladkega zaslona in mehanske zaščite IP66 je ta monitor enostavno čistiti, saj je odporen proti prahu in curkom vode, tako da ga lahko uporabljamo v različnih industrijskih aplikacijah.

Večtočkovni zaslon na dotik uporablja USB-vmesnik. Deset dotičnih točk je programirljivih in nastavljivih, kar nam omogoča večjo kontrolo in ogled aplikacije. FPM-7151W je možno vgraditi v omaro ali na zid tako kot vse dosedanje Advantechove industrijske monitorje.

Poleg FPM-7151W je v ponudbi tudi FPM-7155W, ki ima enake lastnosti, le da ima dodatna dva display vmesnika VGA in HDMI.

Nova člana družine PPC serije 3000, PPC-3150 in PPC-3170 s štirijedrnim procesorjem

PPC-3150 in PPC-3170 sta zelo ozka, vitka, brezventilatorska 15- in 17-palčna panelna računalnika, razvita za delovanje v težkih industrijskih okoljih.

Vgrajena imata cenovno ugoden, a zmogljiv Intelov štirijedrni procesor Atom E3845. Namenjena sta za uporabo na različnih strojih in napravah ter za različne procesne aplikacije.

Večina takih panelnih računalnikov deluje v temperaturnem območju od 0 do 50 °C, PPC- 3150 in PPC-3170 pa sta zasnovana za delovanje v najzahtevnejših okoljih pri temperaturah od -20 do 60 °C, poleg tega pa ju lahko napajamo z napetostjo od 9 do 32 V DC.

Čeprav sta ožja, PPC-3150 in PPC-3170 nista nič manj zmogljiva in imata široko polje različnih komunikacijskih vmesnikov; dva serijska RS-232, optično ločen serijski vmesnik RS-485, USB 3.0, tri USB 2.0 in dva gigabitna Ethernet vmesnika. Poleg tega imata eno razširitveno režo za PCI ali PCIe x1 kartico in še eno razširitveno interno vodilo, na katero lahko priključimo 4 različne module (USB-modul, spominsko kartico CF ali CFast in DIO z dodatnim serijskim vmesnikom RS-232).

Nova družina brezventilatorskih panelnih računalnikov s širokim zaslonom 16:9

Tudi v industrijsko okolje s hitrimi koraki prodirajo široki zasloni razmerja 16:9, zato je Advantechova skupina za industrijsko avtomatizacijo razvila dva nova brezventilatorska panelna računalnika, namenjena tako za proizvajalce strojev in naprav, kakor tudi za aplikacije v proizvodnji. To sta 15,6- in 21,5-palčna panelna računalnika PPC-4151W in PPC- 4211W s kapacitivnim zaslonom na dotik (PCT) in s procesorjem Intel Core i 4. generacije. Prav tako pa imata širok nabor komunikacijskih vmesnikov in razširitveno režo, kar jima daje še večjo uporabnost.

Čeprav so procesorji četrte generacije hitrejši in imajo občutno boljšo 3D-grafiko, je njihova poraba energije nižja, kar omogoča proizvajalcu računalnikov razvoj brezventilatorskih naprav. Pri PPC-4211W lahko uporabnik vgradi dva 2,5” HDD/SSD-diska in ju poveže v polje RAID 0/1.

Za industrijsko okolje je značilno, da proizvaja veliko elektromagnetnih motenj in prenapetosti, zato imata nova modela širok razpon napajanja od 9 do 32 V DC. Poleg tega je en serijski vmesnik RS-422/485 optično ločen in zaščiten pred prenapetostjo 1000 V DC.

PPC-4151W in PPC-4211W imata v osnovi reže PCI ali PCIe in mini PCIe, kar uporabniku omogoča  komunikacijskih vmesnikov: dva gigabitna Ethernet vmesnika, pet USB 3.0, pet serijskih vmesnikov.

Oba modela imata s prednje strani mehansko zaščito IP65. Kapacitivni zaslon na dotik (PCT) nudi uporabniku večjo uporabnost in boljšo zaščito pred mehanskimi poškodbami kot tradicionalni uporovni zasloni na dotik.

Na prednji strani najdemo dve svetlo modri senzorski tipki. Prva je tipka Domov (Home), ki ima tudi funkcijo zaklepanja zaslona, če jo držimo 3 sekunde. Uporabimo jo lahko tudi, ko čistimo zaslon, saj tako ne motimo delovanja procesov na napravi. Druga senzorska tipka pa je namenjena nastavljanju osvetlitve zaslonain prikazu sistemskih informacij. Poleg tega lahko uporabnik ti dve senzorski tipki uporabi in nastavi po svojih željah.

PPC-4151W in 4211W je mogoče vgraditi v elektro omaro na stroju ali napravi, lahko pa ju kjerkoli montiramo na nosilec VESA.

Nazaj