Kaj je SUSIAccess?

Pogosto dobimo vprašanji, kaj je SUSIAccess in čemu služi? S tem terminom se srečamo na Advantechovih tehničnih listih, a se vseeno pogosto zgodi, da ostane prezrt. SUSIAccess je prednaložena inovativna programska rešitev v skoraj vseh Advantechovih industrijskih računalnikih in platformah, ki nam omogoča enostavno in učinkovito spremljanje, nadziranje, popravljanje in izdelovanje varnostne kopije računalnika z oddaljene lokacije v realnem času.

Erik Lakner, vodja programa OEM, Kolektor Synatec, d. o. o.

SUSI (Secure & Unified Smart Interface) predstavlja uporabniku prijazno programsko orodje, s katerim pohitrite svoj razvoj aplikacije, izboljšate varnost (zanesljivost) in nenazadnje povečate dodano vrednost Advantechove platforme oziroma računalnika.

SUSI vsebuje 5 osnovnih modulov, ki omogočajo:

nadzor naprav, ki so priključene preko SMBus in I2C vodila, dodatno pa lahko dostopamo tudi do GPIO (General Purpose I/O),

 

nastavitev svetilnosti in osvetlitve ter vklop/izklop LCD-zaslona,

 

 

spremljanje oziroma nadziranje statusov (napetosti, temperature, hitrosti hladilnih ventilatorjev, watchdog funkcij ...),

 

nadzor porabe energije in knjižnico (API) za razvijalce programske opreme,

 

 

knjižnico (API) za šifriranje po standardu AES, RNG (generator naključnih števil), dostop do statičnega spomina SRAM (SRAM mirror) in varnostni ID spomin.

 

Kakšne prednosti in koristi vam ponuja SUSIAccess?

S pomočjo knjižnice API (Application Programming Interface) razvijalec programske opreme enostavno nadzira delovanje strojne opreme, ne da bi poznal podrobnosti chipseta in gonilnikov.

Pogosto želimo lastno napravo povezati na Advantechovo strojno opremo. Običajno začne razvijalec preučevati tehnične lastnosti, ki jih poda izdelovalec strojne opreme, in nato napiše gonilnike.
Tak način je zamuden in tudi možnost napak je velika. S programskim orodjem SUSI in vmesnikom API zmanjšamo čas integracije za 50 %.

SUSI nam ponuja že predpripravljeno podporo za chipset in knjižnice ter omogoča lažji nadzor nad razvojem aplikacij, kar poveča zanesljivost delovanja.

Nadgradnja sistema SUSI je enostavna in brezplačna. Uporabnik samo naloži novo verzijo programa in že lahko uporablja nove funkcije programa.

V nadaljevanju si lahko ogledate podrobne lastnosti posameznih modulov za nadzor, spremljanje, zaslon, varčevanje z energijo in varnost.

Nadzor

GPIO
General Purpose Input Output, fleksibilen paralelni vmesnik, ki omogoča različne priključitve, podpira pa tudi uporabo digitalnih vhodov in izhodov.

 

Programirni GPIO
Programirni GPIO omogoča programerju dinamične nastavitve GPIO (status vhodov ali izhodov). Status vhodov/izhodov v GPIO se običajno definira v BIOS-u. Če želi uporabnik drugačne nastavitve, mora modificirati BIOS. Sedaj lahko uporabnik z novim programirnim GPIO hitro in enostavno spreminja nastavitve v svoji aplikaciji in jih posreduje v SUSI API, s katerim prihrani veliko dodatnega dela.

 

SMBus
SMBus (System Management Bus) je razvil Intel® Corporation leta 1995. Namenjen je nadzoru temperature, ventilatorjev, vklopa in izklopa v računalnikih in serverjih.

 

SMBus Enhanced protocols
Nov SMBus omogoča razvijalcu enostaven nadzor in dostop do vgrajenih elementov. Hitrost prenosa podatkov s protokolom SMBus je majhna, zato z njim nadziramo vgrajene elemente, kjer hitrost informacije ni ključna.

 

I2C
I2C je dvosmeren dvožični bus, ki ga je razvil Philips leta 1980 za komunikacijo v svojih televizorjih. Protokol I2C se danes uporablja v vseh računalniških sistemih.

 

Spremljanje

Watchdog
Watchdog timer (WDT) je naprava ali elektronski sklop, ki ves čas spremlja delovanje naprave in nas obvešča, če sistem ne deluje pravilno oz. se je ustavil.

 

Spremljanje delovanja strojne opreme (HWM)
HardWare monitor HWM API je sistem za spremljanje delovanja ventilatorja, temperature in napetosti.

 

Boot Logger

Boot Logger API je sistem, ki beleži dogajanje ob zagonu naprave in tudi med samim delovanjem. Uporabnik lahko na podlagi shranjenih podatkov pravočasno ukrepa glede zamenjave naprave.

Nadzor delovanja strojne opreme (HWC)
HardWare Control (HWC) API oziroma sistem za nadzor delovanja strojne opreme omogoča uporabniku s PWM (pulzno-širinsko modulacijo) nastavljanje hitrosti ventilatorja in drugih naprav, z njim pa lahko nastavljamo tudi svetlost zaslona.

 

Zaslon

Nadzor svetlosti zaslona
Brightness Control API omogoča razvijalcu enostaven nadzor nad svetlostjo zaslona.

 

Auto-Brightness
Avtomatsko prilagajanje svetlosti glede na svetlost okolice.
To funkcijo imajo novejši panelni računalniki z vgrajenim svetlobnim senzorjem.

 

Osvetlitev zaslona
Backlight API nam omogoča nastavitev osvetlitve ali vklop/izklop osvetlitve zaslona.

 

Hotkey VGA Control
Ta funkcija nam omogoča nastavljanje osvetlitve zaslona s tipkovnico. Uporabnik s pritiskom na tipke CTRL plus (+) ali minus (–) povečuje ali zmanjšuje osvetlitev zaslona. Če pritisnemo CTRL + 6, se nam osvetlitev poveča za 60 %.

 

Varčevanje z energijo

CPU Speed
To funkcijo nam omogoča Intel SpeedStep tehnologija za varčevanje z energijo.Sistem avtomatsko prilagaja hitrost delovanja CPU-ja glede na pretok informacij skozi procesor.

 

System Throttling – Dušenje sistema
To je metoda zmanjševanja porabe energije z zmanjševanjem frekvence na procesorju. Sistem API omogoča uporabniku zmanjševanje frekvence procesorja od 87,5 % do 12,5 %.

 

Smart Hibernation
Ko gredo Windowsi v hibernacijo, se vsebina v našem spominu (RAM) prepiše na disk, nato pa se računalnik ustavi. Ob ponovnem zagonu se prejšnja vsebina z diska prepiše v spomin. Ko je računalnik v hibernaciji, se sistem popolnoma izklopi in nima nobene porabe. Vmesnik API nam omogoča enostaven vklop funkcije hibernacije.

Varnost

AES (Advance Encryption Standard)
S standardom AES omogoča Advantech uporabnikom šifriranje podatkovnih vrednosti.

 

RGN (Random Number Generator)
RGN je osnova vseh igralnih platform, s katerim se generira deljenje in mešanje kart, vrtenje rolete ... Za zagotovitev poštene igre na igralnem avtomatu skrbi generator naključnih števil, ki deluje povsem naključno. Ta generator je testiran in certificiran s strani pooblaščenega laboratorija.

SRAM
Spominski modul SRAM (Static Random Access Memory) nam shrani vse vitalne podatke ob izpadu napajanja, ki jih potrebujemo za ponovni zagon in nadaljevanje delovanja aplikacije tam, kjer se je delovanje prekinilo. Advantech vgrajuje baterijski SRAM. Programer ga lahko uporablja za shranjevanje pomembnih podatkov. SRAM je tip polprevodniških spominov. Statični spomin obdrži vpisane podatke, dokler se baterija ne izprazni.

 

Nazaj