Komunikacijske možnosti odklopnikov NZM in IZM

Za učinkovit nadzor električne energije in odklopnikov NZM in IZM v stikalnih blokih ima Eaton na voljo programsko opremo, module, vmesnike in prikazovalnike. S povezavo odklopnikov na komunikacijska vodila omogočimo daljinski nadzor in alarmiranje še pred neljubimi izpadi odklopnikov.

Jure Božič, direktor, Elsing Inženiring, d. o. o.
Brane Bevc, direktor inženiringa, Elsing Inženiring, d. o. o.

Slika 1 – Odklopnik NZM  Slika 2 – odklopnik IZM

Slika 1 – Odklopnik NZM  
Slika 2 – odklopnik IZM

Odklopniki NZM

Kompaktni odklopniki NZM so namenjeni za tokovna območja do 1600 A in imajo različne kratkostične zmogljivosti od 25 kA do 150 kA. Razdeljeni so v štiri velikostne razrede od NZM1 do NZM4.

Vse odklopnike NZM2, NZM3 in NZM4 z elektronskim zaščitnim modulom lahko povezujemo s komunikacijskimi vodili in daljinsko nadziramo.

Odklopniki IZM

Modularni odklopniki imajo oznako IZMX oziroma NRX, kar je ameriška oznaka te družine. Obstajajo v dveh velikostih, in sicer IZMX16 za tokovna območja od 630 A do 1600 A in IZMX40 za tokovna območja od 800 A do 4000 A. Kratkostične zmogljivosti so od 42 kA do 105 kA.

Slika 3 – Lokalna diagnostika pri odklopnikih NZM

Slika 3 – Lokalna diagnostika pri odklopnikih NZM

Za povezavo na komunikacijska vodila so primerni odklopniki z »univerzalnim« zaščitnim modulom IZMX-DTU in s »profesionalnim« zaščitnim modulom IZMX-DTP. IZMX-DTU je opremljen tudi s štiricifrnim numeričnim LCD-prikazovalnikom, IZMX-DTP pa celo z barvnim grafičnim LCD-prikazovalnikom.

Lokalna diagnostika

Za lokalno diagnostiko na odklopnikih NZM z elektronskim zaščitnim modulom se uporablja programska oprema NZM-XPC-Soft, ki jo naložimo na PC. Z namenskim kablom s komunikacijskim pretvornikom odklopnik NZM povežemo na USB-vhod PC-ja. Spremljamo lahko alarmna stanja vključno z vzroki izpada odklopnika, zadnjih deset diagnostičnih sporočil, ki so shranjena v odklopniku, nastavitvene parametre, stanje po fazah in trenutne tokove, ki tečejo skozi odklopnik.

Več o tem smo že pisali v Informatorju št. 52 ob predstavitvi »Nova verzija programa NZM-XPC-Soft 2.03«

Ob odklopnik NZM se lahko vgradi nadzorni modul NZM-DMI612, ki ima grafični LCD-prikazovalnik. Na njem lahko spremljamo vse parametre zaščitnega modula odklopnika, ki so običajno dostopni preko komunikacije.

Pri odklopnikih IZM je za osnovno diagnostiko delovanja že poskrbljeno na zaščitnem modulu s signalnimi LED-svetilkami, pri »profesionalnem« zaščitnem modulu pa lahko preko grafičnega zaslona in smernih tipk pregledujemo podatke bolj poglobljeno.

Merilni in komunikacijski modul NZM-XMC

Za merjenje tokov, napetosti, moči in energije je na voljo merilni modul NZM-XMC-MB, ki je povezljiv na komunikacijsko vodilo Modbus RTU.

 Slika 4 – Merilni in komunikacijski modul NZM-XMC

Slika 4 – Merilni in komunikacijski modul NZM-XMC

Omogoča tudi dogradnjo z relejskim ali 4DI/4DO modulom, s katerim lahko daljinsko krmilimo motorni pogon odklopnika ter nadziramo stanje odklopnika.

Povezovanje na komunikacijska vodila

Odklopniki NZM in IZM so preko vmesnikov povezljivi tudi na standardna komunikacijska vodila Ethernet, Profinet, Profibus DP, Modbus RTU.

Pri odklopnikih NZM se lahko povezujemo preko modula NZM-XSWD-704 na Eatonovo komunikacijsko vodilo SmartWire-DT ter naprej preko vmesnikov na Ethernet ali Profibus DP, lahko pa tudi preko NZM-XDMI612 in vmesnika na komunikacijsko vodilo Profibus DP.

Pri odklopnikih IZM pa se preko enega od komunikacijskih vmesnikov, ki se montira direktno na odklopnik, povežemo na želeno vodilo. Izbiramo lahko med:

  • IZMX-PCAM za povezavo na Profibus DP
  • IZMX-MCAM za povezavo na Modbus-RTU
  • IZMX-ECAM za povezavo na Ethernet

Slika 5 – Povezave na komunikacijska vodila

Slika 5 – Povezave na komunikacijska vodila

Preko komunikacijskega vodila lahko beremo informacije o stanju na odklopniku, izmerjene vrednosti električnih veličin, lahko pa tudi pošiljamo povelja za vklop ali izklop ter nastavljamo parametre zaščitnega modula.

Več o tem smo že pisali v prejšnjih izdajah Informatorja.

Vizualizacija in shranjevanje podatkov pri razvodu energije

S sistemom »BreakerVisu« ponuja Eaton cenovno ugoden in moderen način nadzora nad energetskimi stikalnimi bloki. Vse pomembne podatke z odklopnikov NZM in IZM zbiramo na centralni enoti z na dotik občutljivim zaslonom.

Sistem »BreakerVisu« (tip XV-102-D6-70TWR-10-PLC) sestavljata na dotik občutljiv zaslon diagonale 7˝ z vrsto komunikacijskih priključkov (Ethernet, USB, RS232, RS485, CAN) ter program za vizualizacijo in povezovanje različnih odklopnikov. S tem dobite že programirano rešitev, pripravljeno na uporabo brez posebnih dodatnih prilagoditev.

Slika 6 – Topologija komunikacijskih povezav

Slika 6 – Topologija komunikacijskih povezav

Na napravo povezujete odklopnike preko omrežja Modbus RTU ali vmesnika SmartWire-DT. Na eno napravo lahko povežete do 48 odklopnikov. Z izbiro vrste komunikacijskega vodila vidite vse povezane naprave na to vodilo. Dodatno programiranje naprave ni potrebno.

Do vseh podatkov se lahko dostopa lokalno preko zaslona ali z oddaljenih lokacij povezanih v Ethernet TCP/IP omrežje preko spletnih brskalnikov, saj ima vgrajen spletni strežnik. Daljinski dostop je zaščiten z geslom, število uporabnikov pa ni omejeno.

Zapisovanje vseh podatkov in dogodkov je mogoče v datoteko, shranjeno lokalno na »BreakerVisu« napravi. Do nje lahko dostopate lokalno ali daljinsko. Za vsak odklopnik lahko določite individualno, kateri podatki se shranjujejo. Format datoteke je. CSV in omogoča uporabo v različnih programih za obdelavo podatkov, s katerimi lahko izdelujete nadaljnje analize.

Slika 7 – Zapis podatkov v datoteko

Slika 7 – Zapis podatkov v datoteko

Z uporabo komunikacijskih povezav med odklopniki povečujemo zanesljivost obratovanja in zmanjšujemo stroške zaradi zastojev.

 

Literatura:

- Učinkovite rešitve za vaše upravljanje z energijo – Zajemanje energije s komunikacijo z odklopniki, BR01305002Z-EN

 

Nazaj