Nova fluorescentna razsvetljava serije 6001 za Ex-okolje

Proizvajalec STAHL je ob koncu leta 2013 predstavil novo serijo fluorescentne razsvetljave za Ex-okolje. Prejšnjo serijo 6000 je zamenjala serija 6001, ki se odlikuje z nekaterimi prednostmi, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Vili Granda, tehnično svetovanje, Elsing Inženiring, d. o. o.

Nova serija fluorescentnih svetilk EXLUX 6001 (slika 1) je namenjena vgradnji v conah (1/2) plinske in (21/22) prašne eksplozijske ogroženosti. Dosega boljši energijski izkoristek kot njena predhodnica (serija 6000), hkrati pa se odlikuje z izboljšanim usmerjanjem svetlobe, tako da z enako močnimi sijalkami dosežemo 10 % boljšo osvetljenost. Njena prednost je v kompaktni izgradnji, kar povečuje njeno stabilnost in udarno zdržnost.

Slika 1 – Nova serija fluorescentnih svetilk EXLUX 6001

Slika 1 – Nova serija fluorescentnih svetilk EXLUX 6001

Nova serija z izboljšanimi karakteristikami (slika 2) izpolnjuje pričakovanja uporabnikov, ki si ob preizkušenih rešitvah želijo boljše tehnične karakteristike. Zaradi novega oblikovanja in kvalitetnejših vgrajenih materialov je nižja tudi njena teža, saj je lažja kar za eno četrtino.

Zaradi manjše teže ob bolj robustni zunanjosti se pokaže dodatna prednost: svetilke serije EXLUX 6001 lahko normalno obratujejo tudi pri ekstremnih temperaturah okolice, in sicer celo do -30 °C.

Pri načinu montaže je v celoti posneman način njene predhodnice EXLUX 6000. Torej je tudi zamenjava starejše serije z novejšo toliko lažja.

Svetilke so na voljo v treh izvedbah:

  • 2 x 18 W,
  • 2 x 36 W,
  •  2 x 58 W.

V svetilke se lahko vgrajujejo standardne fluorescentne sijalke poljubnega proizvajalca.

Na voljo je širok nabor pribora za obešanje svetilk (slika 3).

Slika 3 – Pribor za obešanje svetilk serije 6001 Slika 3 – Pribor za obešanje svetilk serije 6001 Slika 3 – Pribor za obešanje svetilk serije 6001

Slika 3 – Pribor za obešanje svetilk serije 6001

Pri načrtovanju razsvetljave vam lahko naši strokovnjaki pomagajo z izračuni osvetljenosti in tako optimalno razporedijo in številčno določijo potrebno število svetilk pri določeni potrebi osvetljenosti za izbran prostor glede na njegovo namembnost.

Proizvajalec je novo svetilko predstavil tudi s kratkim videom, ki je na voljo na spletni povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=hmUI7B-24jI.

Nazaj