Sedem človeških dejavnikov, ki naj bi jih upoštevali pri razvoju varnostnega sistema na strojih

Ljudje bi storili vse, da bi bilo delo opravljeno, četudi na račun varnosti. Ob upoštevanju dejavnikov, opisanih v tem prispevku, lahko pripomoremo k varnejšemu upravljanju s stroji.

Vid Dobaj, prodaja – svetovanje, Kolektor Synatec, d. o. o.

1. Razumevanje človeške narave

Ni dovolj, da se sklicujemo samo na varnostne standarde na strojih, potrebno je sodelovati s celotno ekipo delavcev, ki imajo vpogled v to, kaj ljudje dejansko delajo, kako lahko izboljšajo svojo storilnost in učinkovitost, vendar ne na račun varnosti, kar se zgodi pogosto. Vse to je le narava človeka. S komuniciranjem z upravljalci in opazovanjem njihovega dela boste sposobni razviti bolj robustne varnostne sisteme, ki bodo nudili veliko učinkovitost in zaščito za upravljalce.

2. Izognite se zavrnitvi

Pri razvoju varnostnih sistemov na strojih je potrebno razumeti, kakšno interakcijo ima upravljalec oz. vzdrževalec s samim strojem. Če naredite varnostni sistem preveč kompleksen in zapleten, dejansko vabite k temu, da se varnostni sistem zaobide, da bi lahko bilo delo opravljeno. Končni uporabnik naj bi videl stroj in njegov varnostni sistem, še preden stroj prevzame in z njim začne delati.

3. Izobraževanje o varnosti

Varno delo s strojem je predvsem vprašanje izobraževanja. Prepričati končnega kupca o prednostih, ki jih nudi varnost, je težko, vendar ne nemogoče. Večina uporabnikov gleda na varnost kot nekakšno oviro pri proizvodnji. Dobra varnostna načela in iskanje prodajalca, ki ima ustrezne izdelke in znanje, in 90 % bitke je že dobljene.

4. Varnost uporabnikov

Varnost uporabnikov je na prvem mestu, zato morate zagotoviti, da je sistem popolnoma varen in brez napak. Tu ni prostora za napake zaradi malomarnosti upravljalca ali premostitve nekaterih senzorjev. Tudi kadar uporabimo opremo z zaklepanjem, je vedno potrebno upoštevati, da je ta morda zaporedno povezana z naslednjimi elementi. Bilo je že veliko nesreč, ki so se končale s poškodbo roke, ker je upravljalec pozabil elemente preklopiti v ročni režim delovanja, preden je pričel z nastavitvijo stroja.

5. Povratne informacije

Dobro je organizirati srečanja, na katerih lahko predstavnik vsakega oddelka prispeva svoje izkušnje s strojem in tako pripomore k dobri dokumentaciji in s tem izboljšani varnosti na stroju. Vzajemno sodelovanje je ključ do znanja, saj lahko na tak način izvemo, kako namestiti komandne, krmilne in druge elemente in s tem zagotoviti učinkovit varnostni sistem.

6. Plačaj sedaj ali pozneje

Plačati šolanje upravljalca in s tem preprečiti možnost poškodb se izplača bolj kot izgubiti del proizvodnje pri morebitni nesreči ali poškodbi stroja.

7. Je potrebno?

Prepričajte se, ali ste na isti strani kot razvijalec stroja in sistemski integrator. Za zaščito lahko porabimo kopico denarja, npr. že samo za ugotovitev, ali bo stroj v varni coni in ne bo dostopen med obratovanjem. Po drugi strani pa kupec oz. upravljalec ne bi smel rezati stroškov na račun varnostnega sistema, ker ne razume implementacije tega.

VARNOST SE IZPLAČA!

 

Nazaj