SmartWire-DT se širi izven krmilne omarice in na novo procesno vodilo

Nova številka Informatorja pomeni, da vas bomo spet seznanili z nekaj novostmi sistema krmilnega ožičenja SmartWire-DT, saj Eatonovi razvojni inženirji tudi tokrat niso počivali. Razvili so nov komunikacijski vmesnik za povezavo na Ethercat procesno vodilo. Sistem SmartWire-DT pa se tudi vedno bolj širi izven krmilnih omaric. Predstavljamo vam SmartWire-DT vhodno/izhodne module v stopnji zaščite IP67, ki omogočajo neposredno povezavo senzorjev in aktuatorjev.

Igor Jug, produktni vodja, Kolektor Sisteh, d. o. o., PE Maribor

Komunikacijski vmesnik Ethercat

Eaton sedaj ponuja možnost povezave sistema krmilnega ožičenja SmartWire-DT tudi na Ethercat procesno vodilo. Novi EU5C-SWD-ETHERCAT komunikacijski vmesnik je bil kot že nekaj predhodnih komunikacijskih vmesnikov razvit v sodelovanju s strokovnjaki enega izmed vodilnih globalnih podjetij na področju industrijskih komunikacij – podjetja Hilscher.

SmartWire-DT tako sedaj ne podpira samo Profibus- DP, CANopen, Modbus-TCP, Ethernet/IP, Profinet in Powerlink protokolov, ampak tudi Ethercat, ki je bil razvit za visoko zmogljiva avtomatizacijska opravila v realnem času. Na ta način so vse prednosti sistema krmilnega ožičenja SmartWire-DT na voljo tudi za uporabnike procesnega vodila Ethercat.

Komunikacijski vmesnik prenaša podatke z različnih elementov (tipke, kontaktorji, motorska zaščitna stikala, mehki zagoni ...) preko Ethercata na krmilnik. Ciklično se lahko prenaša 1000 bajtov vhodnih in izhodnih podatkov iz največ 99 elementov. Možen je tudi aciklični prenos podatkov. Poleg integriranega 100 Mbit mrežnega stikala, ki služi za komunikacijo preko Ethercat procesnega vodila, je na voljo tudi mini USB-vmesnik, ki služi za neodvisno testiranje in diagnostiko mreže SmartWire-DT, tudi ko krmilnik ni priključen.

Komunikacijski vmesnik EU5C-SWD-ETHERCAT se integrira v sistem na enak način kot ostale Ethercat naprave, tj. s pomočjo standardne konfiguracijske datoteke ESI, ki se generira znotraj dobro znanega programskega orodja SWD-Assist.

Komunikacijski vmesnik EU5C-SWD-ETHERCAT je namenjen za uporabo na globalnem tržišču in ima za to potrebne certifikate: CE, UL in CSA.

SmartWire-DT IP67 vhodno/izhodni moduli

Eatonovi razvojni inženirji so bili doslej osredotočeni na povezavo elementov znotraj stikalnega bloka na sistem krilnega ožičenja SmartWire-DT. Svoje delo so odlično opravili, saj so na SmartWire-DT povezljivi praktično vsi elementi znotraj stikalnega bloka (krmilno-signalni elementi, motorska zaščitna stikala in zaganjalniki, frekvenčni pretvorniki, odklopniki ...). Ugotovili pa so, da je v nekaterih aplikacijah tudi zunaj stikalnih blokov veliko krmilnega ožičenja, ki bi ga bilo mogoče poenostaviti in poceniti. Razvili so SmartWire- DT module v stopnji zaščite IP67, ki so namenjeni za direktno priključitev digitalnih in analognih senzorjev in aktuatorjev na strojih in proizvodnih linijah. Rešitev je posebej zanimiva takrat, ko moramo povezati samo nekaj senzorjev, ko imamo različne tipe senzorjev in aktuatorjev (digitalni, analogni vhodi/izhodi), ko so senzorji in aktuatorji razporejeni vzdolž stroja ali linije (maksimalna dolžina SWDT je 600 m), ko je potrebna dodatna diagnostika ali ko pričakujemo, da bo potrebno dograditi dodatne senzorje ali aktuatorje. Senzorji in aktuatorji so posamezno povezani na SmartWire-DT, kar precej poenostavi načrtovanje in kabliranje sistema, saj priključne doze niso potrebne. Moduli so med seboj povezani preko kablov z M12-konektorji. S standardnimi M12-konektorji so povezani tudi senzorji in aktuatorji. Komunikacija in napajanje potekata preko istega M12-konektorja. Uporabijo se lahko Eatonovi senzorji ali senzorji drugih proizvajalcev. Prednost SmartWire-DT IP67 vhodno/izhodnih modulov v primerjavi s sistemom s priključnimi dozami je tudi v tem, da se lahko glede na število in tip (digitalni, analogni, števčni) popolnoma prilagodimo potrebam aplikacije, saj instaliramo samo potrebne vhodno/izhodne module pa tudi kabliranja je bistveno manj. V primerjavi s klasično rešitvijo je tudi diagnostika razširjena, kar posredno vpliva na večjo razpoložljivost sistema. V primeru spremembe konfiguracije ali razširitve sistema se moduli lahko enostavno dodajajo, poenostavljeno pa je tudi razstavljanje in sestavljanje v primeru transporta celotnega stroja ali posameznih delov.

SmartWire-DT IP67 vhodno/izhodni moduli so enostavni za montažo. Montirajo se lahko na dva načina: z vijačenjem (dva vijaka M5) ali z uporabo standardnih instalacijskih sponk, ki so posebej primerne za montažo na montažne profile. Na voljo sta dve velikosti: ˝T-konektor˝ (do 2 V/I) in dvojni ˝T-konektor˝ (do 4 V/I). Moduli imajo razširjeno temperaturno območje od -25 °C do +70 °C.

SmartWire-DT IP67 vhodno/izhodni modul (T-Connector)

SmartWire-DT IP67 vhodno/izhodni modul (T-Connector)

Nabor modulov je zaenkrat sledeč:

Vsi moduli omogočajo napajanje senzorjev 24 V DC do 180 mA. Napajanje senzorjev ima zaščito pred kratkim stikom (z diagnostiko). Kratkostično zaščito (z diagnostiko) imajo tudi vsi izhodi. Če se senzor napaja preko sistema SmartWire-DT, je možna tudi diagnostika pravilne povezave senzorja.

Vse omenjene novosti bodo na voljo v začetku leta 2015. Takrat bo na voljo tudi nova verzija konfiguracijskega orodja SWD-Assist 2.0. Softver bo omogočal vse do sedaj znane funkcije, bo pa razširjen z naborom novih elementov, opisanih v današnjem članku. Kot ponavadi pa se s tem zgodba o SmartWire-DT ne konča, saj so že za naslednje mesece napovedane druge novosti.

 

Nazaj