Na uporabu predan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u industrijskoj zoni Ruma u Srbiji

Na uporabu predan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u industrijskoj zoni Ruma u Srbiji

26. 04. 2019

Novim pročistačem u svojoj industrijskoj zoni, općina Ruma u Srbiji dobila je moderan pogon s mogućnošću proširenja kapaciteta i praćenja razvoja daljnjih ulaganja. Investicija, koju sufinancira Ministarstvo gospodarstva Republike Srbije, prvenstveno je namijenjena francuskoj tvrtki Hutchinson. Glavni izvoditelj radova bio je Kolektor Sisteh.

Na uporabu predan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u industrijskoj zoni Ruma u Srbiji

Kolektor Sisteh je, zajedno s lokalnim tvrtkama iz Srbije, izveo cjelokupni projekt, od projektiranja, inženjeringa, pripreme kompletne dokumentacije za dobivanje dozvola i gradnje, do izgradnje po principu "ključ u ruke", uključujući tehnologiju. Novo postrojenje za pročišćavanje radi u kombinaciji fizikalno-kemijskih procesa za uklanjanje suspendiranih krutina i prisilnu oksidaciju otopljene organske tvari ozonom, što omogućuje učinkovito pročišćavanje složenih otpadnih voda. Postupci izgradnje novog uređaja za pročišćavanje započeli su početkom 2018. Izgradnja je završena u ugovornom roku, a nakon probnog rada, postupak pročišćavanja vode u punoj je funkciji od ožujka nadalje.

Kako je na svečanom otvaranju naglasio Dragan Stevanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Republike Srbije, općina Ruma se takvim ulaganjima u posljednjih nekoliko godina svrstala među najrazvijenije srpske općine. Osnovni cilj projekta bio je osigurati pročišćavanje otpadnih voda u skladu sa zahtjevima zakonodavstva i na taj način osigurati održivi razvoj i kvalitetan životni okoliš. Rezultati fizikalno-kemijskih analiza otpadnih voda iz spomenute tvornice u prošlosti su uvelike prelazili dozvoljene vrijednosti parametara propisanih za ispuštanje u sustav odvodnje Ruma. Novim uređajem za pročišćavanje postiže se zaštita sustava odvodnje i propisano odvajanje i pročišćavanje industrijskih otpadnih voda.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice