V Leku nadgradili recepturni sistem za vodenje šaržne proizvodnje

V farmacevtski družbi Lek, članu skupine Sandoz, so implementirali novo verzijo programsko rešitev sinaproBatch v obratu kemijske proizvodnje aktivnih farmacevtskih učinkovin v Lendavi. Rešitev je namenjena upravljanju receptur pri šaržnem vodenju proizvodnje.

V Leku nadgradili recepturni sistem za vodenje šaržne proizvodnje

Naložba v vašo prihodnost

Zaradi previsoke cene Batch orodij globalnih ponudnikov in njihove prevelike kompleksnosti, se je podjetje Lek že v letu 2006 odločilo za nakup recepturnega sistema sinaproBatch, ki smo ga razvili v podjetju Kolektor Sinabit in predstavlja enostavno in ugodno rešitev.

Sistem upravljanja receptur (Batch)

Nova verzija jim je prinesla številne izboljšave, med drugim

  • dodatno funkcionalnost verzioniranja receptov in
  • sledenja spremembam,
  • enostavnejši uporabniški vmesnik,
  • možnost uporabe na več proizvodnih obratih in
  • posledično večjo uporabnost sistema.

Razvita rešitev se od prejšnje razlikuje tudi v izboljšavi komunikacijskega vmesnika, kar povečuje hitrost prenosa podatkov, zanesljivost in robustnost. Novost je tudi uvedba elektronskega podpisa, mehanizma za sinhronizacijo receptur in avtomatskega zagona receptur. Nova verzija recepturnega sistema bo pripomogla k večji produktivnosti, sledljivosti in k boljši kakovosti, ki jo omogoča ponovljivost proizvodnih procesov.

Rešitev ponuja boljšo modularnost in visoko stopnjo integracije v različne informacijske sisteme (MES, CRP, ERP...) in je prilagojena mednarodnima standardoma ISA-88.01 in 21 CRF PART11 in konceptu MBA (Modular Batch Automation), zaradi česar je uporabna na različnih področjih kot so farmacija, kemija, petrokemija, prehrambena industrija, papirništvo itd.

Sodelovanje z IJŠ

Nova verzija programske rešitve sinaproBatch je bila razvita v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan (odsek za sisteme in vodenje) v okviru Kompetenčnega centra za sodobne tehnologije vodenja. Kompetenčni center za sodobne tehnologije vodenja delno financirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Evropska unija (EU), in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih: