Merjenje pretokov v industriji in komunalni infrastrukturi

Merjenje pretokov v industriji in komunalni infrastrukturi

04. 01. 2023

Delovni procesi v industriji ter distribuciji v komunalnih podjetjih zahtevajo natančne meritve ter čim bolj točne podatke. Vsaka meritev v industriji izven toleranc merjenja lahko privede do produkta, ki ne ustreza standardom, predpisom in tolerancam. V komunalnih podjetjih lahko netočnost privede do napačnega podatka o količini distribuirane vode v sistem, kar lahko vpliva na podatek o vodovodnih izgubah.

Merjenje pretokov v industriji in komunalni infrastrukturi

Zaradi zgoraj omenjenih zahtev po čim večji natančnosti merjenja pretoka za raznovrstne aplikacije vedno več podjetij uporablja raznovrstne visokokakovostne merilnike pretokov. Natančnost merjenja znotraj 0,2 % in ponovljivost napake znotraj 0,1 % predstavlja izjemen dosežek na področju baterijsko napajanih pretokomerilcev.

Podjetje BERMAD, ki ga zastopamo, je prevzelo podjetje EUROMAG in s tem ponudilo tudi baterijski EM merilnik serije MUT7000 – produkt, ki je primeren za meritve pretokov tako v industriji, kot za kontrolne vodomere v komunalnih podjetjih. Zaradi baterijskega napajanja ima prednosti pred klasičnimi elektromagnetnimi merilci pretoka v mnogo večji natančnosti in raznovrstni uporabi. Z raznovrstnimi izhodnimi načini, dvosmernim merjenjem pretoka ter izjemno majhno porabo energije zagotavlja baterijski merilnik pretoka do 10 let natančnega merjenja pretoka.

Na področju natančnosti meritev se lahko brez težav primerjajo z ultrazvočnimi pretokomerilci, ki dosegajo natančnost meritev znotraj 5 % ali manj. Ultrazvočni pretokomerilci predstavljajo prednost predvsem pri življenjski dobi baterije, ki z novejšo generacijo dosega že do 15 let obratovanja. Elektromagnetni pretokomerilci pa so namenjeni širši uporabi, med drugim tudi za uporabo pri merjenju različnih vrst tekočin, tudi tistih, ki vsebujejo delce. 

Primerjava pomembnejših lastnosti EM in UZ vodomerov

  Elektroinduktivni pretokomerilec

Ultrazvočni pretokomerilec

Natančnost

+/– 0,2 %

+/– 2, +/– 5 %
Namenjen za merjenje več vrst fluidov DA NE
Temperatura fluida vpliva na natačnost meritve NE NE
Hitro se odziva na spremembe v smeri pretoka DA DA
Vsebnost trdih delcev vpliva na natančnost  meritev NE DA
MID DA (odvisno od dimenzije) DA
Več izhodnih načinov DA DA
Življenjska doba baterije Do 10 let Do 15 let
MID DA DA
Vgradnja UO - DO DA DA
Material ohišja Armiran kompozit

Armiran kompozit/ duktilno jeklo/          nerjavno jeklo

Dimenzije DN50–DN150 DN40–DN300

EM merilnik Bermad Ultrazvočni merilnik Arad Octave

Posebnost novejše generacije elektroinduktivnih pretokomerilcev predstavlja tudi povezava preko bluetootha s pomočjo aplikacije Mag-Net, ki je dostopna tako za Android®, kot za IOS® naprave, preko katere se lahko programira pretokomerilec; medtem ko se povezava z ultrazvočnim vodomerom izvaja preko NFC komunikacijskega modula s pomočjo programske opreme, ki je namenjena Windows® okolju.

Za več informacij in predstavitev delovanja nas kontaktirajte na urban.simoncic@kolektor.com.

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice