Nadgradnja družine krmilnorelejnih modulov z easyE4V8 in easySoftV8

Nadgradnja družine krmilnorelejnih modulov z easyE4V8 in easySoftV8

27. 06. 2023

Nadgrajene tako v programskem kot tudi strojnem delu

Nadgradnja družine krmilnorelejnih modulov z easyE4V8 in easySoftV8

Uporabniki imajo tudi od najbolj enostavnih komponent za avtomatizacijo – krmilnorelejnih modulov – vedno večja pričakovanja. Zaradi vedno večje količine podatkov, ki jih želimo imeti vsak trenutek na voljo, tudi te naprave povezujemo v različne mreže in oblake, kar v današnjem času predstavlja tudi vedno večjo varnostno grožnjo. Posledično je potrebno naprave nadgrajevati, ne samo v programskem delu (nove funkcije …), ampak je potrebna tudi nadgradnja v strojnem delu (nadgradnja komponent). Tako je tudi Eaton nadgradil svojo družino easyE4 V8 in easySoft V8.


Nadgradnja strojne opreme easyE4 

easyE4 V8 se ponaša se z novim, zmogljivim procesorjem družine STM32H7 z integriranim Ethernet MAC in več spomina (2 MB Flash, 1 MB RAM). Za večjo varnost pri prenosu podatkov ima integriran Infineon kripto čip, ki omogoča varno komunikacijo s spletnimi brskalniki (spletni strežnik) in med moduli easyE4 in easySoft.

Kar se tiče uporabniškega spomina za program, je ta sedaj povečan na 128 kb, remanentni spomin pa na 512 b. Izboljšana je tudi RJ45 – ethernet vtičnica.

Na osnovi vsega opisanega easyE4 omogoča zmogljivejšo in varnejšo ethernet komunikacijo tudi za prihodnje funkcije.

Spremembe in novosti v programski opremi 

Funkcijski blok za prikaz na integriranem prikazovalniku – D (Text Display) sedaj omogoča prikaz numeričnih vrednosti čez dve vrstici, kar pomeni dvakrat večji prikaz trenutnih vrednosti.Funkcijska bloka za aciklično Modbus komunikacijo MC (Acyclical Modbus TCP request) in MU (Acyclical Modbus RTU request) sedaj podpirata funkcijsko kodo FC23 – branje in zapisovanje v več registrov.

Funkcijski blok alarm – AL (Alarm function block) ima razširjeno funkcionalnost in sedaj omogoča dodajanje aktualnih vrednosti spremenljivk v sporočilo alarma. Operater oziroma vzdrževalec sedaj ne dobi samo sporočila, da je nekaj narobe, ampak tudi aktualno vrednost, ki ni znotraj želenih parametrov.

Funkcijski blok recepture – RE (Recipe records):
parametri v recepturah so lahko spremenljivke (MB, MW in MD), ne več samo konstante.

 

Uporabniški funkcijski bloki so sedaj razdeljeni v dve mapi (Project, Archive) in jih ni več potrebno izvažati in uvažati v nov projekt, ampak so nam vedno na voljo.
Razširitvene module je sedaj možno označiti kot opcijske (˝Optional˝), kar je uporabnikom sistema SmartWire-DT že dobro poznano, saj je tam na voljo že od začetka. Če je ta opcija izbrana, se bo program prenesel tudi v primeru, da je ta modul izbran v projektu, fizično pa ni prisoten. Funkcionalnost je uporabna predvsem za strojegraditelje, ki izdelujejo enake stroje v različnih konfiguracijah. Sedaj ni več potrebno imeti ločenega programa za vsako različico stroja, ampak lahko uporabijo samo en program za različne izvedbe stroja.

Spletni strežnik (Web Server):

 • podpira CORS (Cross-Origin Resource Sharing) mehanizem, ki spletni aplikaciji omogoča pridobivanje podatkov iz druge domene, zagotavlja varen, prilagodljiv in učinkovit način za integracijo podatkov iz drugih domen v spletne aplikacije, kar zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo in več funkcionalnosti
 • omogoča šifrirano komunikacijo (SSL/TLS) s spletnim brskalnikom
 • omogoča spreminjanje nastavitev (IP naslov, elektronski naslov...)

Dostop do procesnih podatkov, ki jih zapisujemo na spominsko kartico, je sedaj možen tudi v načinu ˝RUN˝. Dodan je tudi filter, ki nam omogoča, da prenesemo samo del podatkov. Podatke lahko sedaj beremo tudi preko integriranega spletnega strežnika (Web Serverja), in to brez inštaliranega easySofta. Podatki se v tem primeru avtomatsko pretvorijo v format csv.

Preko SD kartice lahko sedaj spremenimo tudi sistemske parametre (jezik, osvetlitev zaslona). Sistemske parametre spremenimo s pomočjo datoteke ˝e4settings.ini˝. Do sedaj je bilo možno s pomočjo spominske kartice samo nadgraditi strojno programsko opremo (firmware), ki jo lahko sedaj nadgradimo v istem koraku z nadgradnjo sistemskih parametrov.

Nadgradnja strojno programske opreme (firmware) je sedaj možna tudi ˝online˝ preko easySoft V8.

Pomembne informacije za obstoječe uporabnike:

 • easyE4 V8 uporablja strojno programsko opremo (firmware) V2, za programiranje je potreben easySoft V8
 • nova strojno programska oprema (firmware) V2 ne more biti uporabljena s starejšimi verzijami easyE4 < 8
 • z easySoft V8 je možno programirati tudi starejše hardverske različice easyE4 < V8; nove funkcije v tem primeru niso na voljo
 • za easySoft V8 ni potrebna nova licenca, uporabi se lahko obstoječa
 • možna je paralelna inštalacija easySoft V7 in easySoft V8
 • nova strojno programska oprema (firmware) za obstoječe easyE4 < V8 bodo še vedno na voljo, če bodo potrebni
 • easyE4 V8 bo na voljo v enakih različicah, kot dosedaj, z enakimi tipi in kodami (oznaka hardverske variante modula je na nalepki na embalaži in lasersko gravirana na bočni strani modula)
 • module različnih hardverskih verzij lahko povezujemo v isto easyNet mrežo
 • celoten nabor obstoječih razširitvenih modulov (digitalni, analogni, temperaturni in komunikacijski) se lahko uporabi z easyE4 V8

Dodatne informacije

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice