Nov nadzorno-upravljalni modul z industrijskim komunikacijskim protokolom

Nov nadzorno-upravljalni modul z industrijskim komunikacijskim protokolom

29. 06. 2022

Vgradnja na delovno mesto brez potrebe po dodatnem ožičenju in prostoru za HMI prikazovalnik

Nov nadzorno-upravljalni modul z industrijskim komunikacijskim protokolom

Proizvajalci strojev in naprav želijo izdelati stroj, ki bo funkcionalen, robusten in kakovosten. Dobra informacija o delovanju stroja je za uporabnika ključnega pomena, saj lahko z njo spremlja proizvodni proces, odkriva napake in ukrepa v primeru zastoja. Hitro ukrepanje je ključnega pomena pri vsakem zastoju, saj s tem skrajšamo čas zastoja. 

Stroji, ki imajo v procesu več delovnih postaj, morajo biti opremljeni z upravljalnimi komandami za posamično delovno mesto. Klasično povezovanje teh komand zahteva veliko ožičenja, kar pomeni, da moramo zagotoviti prostor za množico žic. Veliko priklopov poveča možnost za napake pri ožičevanju, hkrati pa se podaljšuje čas montaže stroja.

Izdelovalec stroja običajno napake javlja na centralni zaslon stroja, ki pa je po navadi oddaljen od dejanskega delovnega procesa. Operater mora stalno spremljati centralni nadzorni sistem, kar pomeni nepotrebno premikanje od delovnega mesta do nadzornega sistema. Pogosto se zaradi tega namešča standardne HMI-zaslone, da ima operater v realnem času potrebne informacije o dogajanju in morebitnih napakah v procesu. Uporaba standardnih HMI-zaslonov je stroškovno neučinkovita, saj stane posamičen zaslon 200 EUR ali več. Zagotoviti je potrebno ustrezno mesto, ki ga največkrat izdelovalec stroja nima.

Nov nadzorno - upravljalni modul KO Pnet

V Kolektor Sistehu smo zato razvili nov nadzorno-upravljalni modul s petimi poljubnimi osvetljenimi upravljalnimi elementi, nujnim stopom, grafičnim prikazovalnikom, štirimi digitalnimi izhodi, štirimi digitalnimi vhodi in dvema relejskima izhodoma. Ta zamenjuje klasično ožičenje upravljalnih elementov na vhode in izhode krmilnega sistema (PLC) s povezavo tipkovnice preko industrijske komunikacije ProfiNET s krmilnim sistemom.

Tipkovnica ima pet komandnih mest, tipk ali preklopnikov, ki so lahko osvetljeni, in nujni stop. Na tipkovnici je na voljo tudi informacijski zaslon 8 vrstic x 21 znakov. Zapisi oz. status procesa na zaslonu se poljubno določijo, glede na potrebe uporabnika stroja ali naprave. Dimenzije tipkovnice so 490 x 69mm (V X Š), pritrdi pa se jo na steber stroja s šestimi vijaki.

Modul z zaslonom komunicira s krmilnikom preko komunikacijskega protokola ProfiNET. Tipkovnica ima dva komunikacijska vmesnika ProfiNET (RJ45), kar uporabniku omogoča povezovanje v verigo (daisy chain). Vključevanje posamične tipkovnice v krmilni sistem je preprosto prek predloženih knjižnic. Povezovanje tipke nujnega stopa se povezuje v varnostni tokokrog varnostnega modula ali varnostnega krmilnika.Lastnosti modula

 • na posamezni delovni postaji ni potrebno izdelati klasičnega ožičenja za vsako tipko do vhodno/izhodnega modula krmilnika. Na strani PLC-ja prihranimo 5 vhodov in 5 izhodov na delovno postajo
 • uporaba do 5 različnih osvetljenih upravljalnih elementov
 • prostor za nujni stop (povezava v varnostno mrežo)
 • tipkovnica ima 4DI (digitalni vhod), 4DO digitalni izhod), 2RO (relejski izhod) za priklop lokalnih senzorjev
 • komunikacija ProfiNET potrebuje poleg 24 V DC napajanja za delovanje samo komunikacijski kabel ETH
 • tipkovnica ima vgrajeno mrežno stikalo in omogoča povezovanje komunikacije na naslednjo napravo ProfiNET
 • stikalo ima avtomatsko detekcijo in ni potrebna uporaba cross-over povezovalnih kablov
 • napajanje 24 VDC z dvojno sponko za povezovanje na druge tipkovnice
 • ožičenje je enostavno in stroškovno ugodno, prihranek na času in manjša možnost napake pri izvedbi
 • grafični prikazovalnik 4 x 20 vrstic omogoča izpis poljubne informacije v realnem času skupne dolžine 168 alfanumeričnih znakov
 • ne potrebujemo dodatnega ožičenja in prostora za namestitev HMI-prikazovalnika
 • enostavna namestitev
 • velikost celotne tipkovnice samo 67 mm x 399 mm (širina x višina)
 • mehanska zaščita IP55 s prednje strani

Standardiziran in komunikacijsko povezljiv modul

Izdelovalec strojev z nadzorno-upravljalnim modulom z zaslonom dobi standardiziran produkt, ki je komunikacijsko povezljiv na krmilnik, s čimer se znebimo množičnega ožičenja, hkrati pa se minimalizira možnost napake pri montaži ter poveča produktivnost pri izdelavi stroja.

Vzdrževanje stroja z modulom KO Pnet je hitrejše in lažje ter stroškovno učinkovito.Z informacijskim zaslonom uporabnik dobi informacijo o trenutnem stanju procesa, ob zastoju pa informacijo o napaki. S to informacijo lahko operater zmanjša čas zastoja in poveča produktivnost stroja. 

Vse informacije o dogajanju na stroju oziroma na posamičnem delovnem mestu pa lahko uporabnik posreduje v MES-sistem, ki spremlja delovanje delovnih procesov na višjem nivoju.

Dodatne informacije

Za dodatne informacije nas kontaktirajte na e-naslov erik.lakner@kolektor.com.

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice